Het Gents Orgelcentrum

Het Gents Orgelcentrum is een organisatie die sinds 1951 de historie en de kunst van het orgel levendig houdt. Met ondersteuning van het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen en het Stadsbestuur van Gent de zeer gewaardeerde medewerking van de Geestelijke overheid van de Sint-Baafskathedraal

Concerten

Iedere donderdagavond om 20:00 tijdens de maanden juli en augustus

Afwijkend tijdens de gentse Feesten

Het Orgel

Het orgel van de Sint-Baafskathedraal, gebouwd in 1653-55 door Louis Bys en Pierre Destrée, draagt het wapenschild van bisschop Ant. Triest, wat er op wijst dat hij dit orgel aan de kathedraal heeft geschonken.

Tickets

Tickets verkrijgbaar aan de avondkassa
geen Reservatie nodig
Kinderen en Studenten 8 €
Volwassene 10 €

Aktuele Concerten 2018

Tom Hoornaert (België)

Werken van Buxtehude, Bach, Reger, Boëllmann e.a.

05 juli 2018 om 20:00

Michael De Geest (België)

Werken van de Grigny, Frescobaldi, Buxtehude, Bach e.a.

12 juli 2018 om 20:00

Peter Pieters (België)

Werken van Bach, Elert, Reger, Messiaen e.a.

19 juli 2018 om 12:45!
Toegangsprijs 8 € voor iedereen

Els Biesemans (Zwitserland)

Werken van Mendelssohn,Bach, Pierné, Liszt e.a.

26 juli 2018 om 20:00



Natalia Letiuk (Rusland)

Werken van Bruhns, Franck, Tournemire, Vierne e.a.

02 augustus 2018 om 20:00

Kuniko Sumiyama (Japan)

Werken van A. Kerhoven, Böhm, Buxtehude, Bach, Reger e.a.

09 augustus 2018 om 20:00

Rui Fernando Pais Silva Soares (Portugal)

Werken van Mendelssohn, Franck, Dubois e.a.

16 augustus 2018 om 20:00

Didier Matry (Frankrijk)

Werken van Widor, Gigout, Martry e.a.

23 augustus 2018 om 20:00



Edward De Geest, België

Organist-titularis van de Gentse Sint-Baafskathedraal

Werken van Bach, Reger, Franck, Jongen e.a.

30 augustus 2018 om 20:00

Enkele Impressies

van de Stadt Gent, De Sint-Baafskathedraal en het Orgel

Gent…Orgelstad

Cursiefjes bij het Internationaal Orgelfestival 2018


De faam die de Stad Gent, zowel binnen als buiten de landsgrenzen heeft verworven, dankt zij niet alleen aan haar bloemen, haar leidende rol op sociaal vlak, haar monumenten, haar haven, en haar universiteit; Gent is eveneens bekend geworden als “Orgelstad” bij uitstek en dat hebben wij te danken aan het dynamisch en zinvol werk van alle mensen binnen het Gents Orgelcentrum, vroeger en nu. We moeten hier dan ook aanstippen dat we wijlen Stichter-Voorzitter Professor Gabriël Verschraegen en zijn medewerkers een hoge waardering laten kennen voor de onuitwisbare resultaten die ze hebben bereikt ten bate van het orgel in Vlaanderen en in de wereld. Zij hebben er voor gezorgd -en dit was voorwaar geen gemakkelijke taak in een tijd van contestatie, waar alle traditionele waarden worden aangevallen- dat in Gent het orgel, de organist en de orgelliteratuur de plaats hebben verworven waarop zij aanspraak moge maken in de kunstbeoefening en de muziekgeschiedenis.

Het Gents Orgelcentrum ontstond vanuit het tijdschrift De Schalmei (van 1945 tot 1950) en de Gentse Orgelfeesten (1946). Daarna kwamen de orgelconcertreeksen (van 1951 tot op heden), de Bachwedstrijden (1955, 1958 en 1963), de Orgel-Improvisatiewedstrijd (1957), het Orgelcongres en de Orgel-Compositiewedstrijd (1958). Dit alles heeft Gent als orgelstad in de volle internationale belangstelling geplaatst. De historie en de kunst van het orgel werden/worden levendig gehouden en het was/is de bedoeling steeds meer mensen uit het zogenaamd groot-publiek daarin te betrekken.De bedoeling was nog het orgel een zekere, altijd waardevolle en waardige populariteit te geven die het tot dan toe had moeten missen. In al deze initiatieven was Gent de eerste. Nu concerteert men zowat overal: in Mechelen, Antwerpen, Brugge, Brussel, Tongeren, Haarlem, Praag enz. Al deze reeksen orgelconcerten daar lieten zich inspireren door Gent.

Dat heeft het Gents Orgelcentrum nu al méér dan zestig jaar volgehouden -ook een unicum in de wereld- en het hoeft nauwelijks gezegd van welk een enorm belang dit al is geweest voor het orgel, voor de orgelbeweging in haar geheel in Gent en in Vlaanderen; niet alleen zelfs voor de Stad Gent die daardoor méér dan tweehonderdvijftig organisten als selecte toeristen naar de fiere Stede bracht, maar bovendien niet te onderschatten omwille van de artistieke, culturele uitwisseling en de internationale betrekkingen.

Hier in Gent heeft men organist en orgel, en orgelliteratuur de plaats gegeven waarop zij recht hebben in de kunsthistorie, in de muziekhistorie, in de historie van de religieuze kunst. Het is alles samen een grandioze, levende, reële waarde in de kunst, in de spiritualiteit, in het leven van de mens.Dat hebben de voorbije vierenzestig jaar van het Gents Orgelcentrum afdoende bewezen voor wie ogen en oren heeft, en hersenen.

-->

Infos

Informatie rond om het Gents Orgelcentrum

Het Orgel

Het orgel, gebouwd in 1653-55 door Louis Bys en Pierre Destrée, draagt het wapenschild van bisschop Ant. Triest, wat er op wijst dat hij dit orgel aan de kathedraal heeft geschonken. Diezelfde bisschop begiftigde de kathedraal herhaaldelijk met allerlei kunstvoorwerpen. Bij de constructie en de dispositie van het orgel is de invloed van de Franse leermeester Crespin Carlier duidelijk waar te nemen.

Orgelkunst

Orgelkunst heeft ruim anderhalf jaar gewerkt aan een eerste uitgave van het integrale orgelwerk van de Gentse componist en organist Gabriël Verschraegen (1919-1981). Meer Informatie kan u hier vinden.

Gabriel Verschraegen

Gabriel Verschraegen was stichter-voorzitter van het Gents Orgelcentrum. Als componist schreef hij vele orgelwerken die deels hun inspiratie vonden in het gregoriaans maar ook in een neobarok idioom met invloed van Max Reger en/of Paul Hindemith. Daarnaast schreef hij ook werken voor orgel met andere instrumenten.

Kontakt

Voorzitter: Dirk Verschraegen

Ondervoorzitter: Edward de Geest

Penningmeester: Hans De Meester

Secretaris: Frank Heye

  • Address: Eikendreef 17, 9080 Lochristi
  • Phone: +32 9 355 9179
  • Email: info [at] gents-orgelcentrum [dot] be
  • Website: www.gents-orgelcentrum.be