Het Gents Orgelcentrum

Het Gents Orgelcentrum is een organisatie die sinds 1951 de historie en de kunst van het orgel levendig houdt. Met ondersteuning van het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen en het Stadsbestuur van Gent de zeer gewaardeerde medewerking van de Geestelijke overheid van de Sint-Baafskathedraal

Concerten

Iedere donderdagavond om 20:00 tijdens de maanden juli en augustus

Afwijkend tijdens de gentse Feesten

Het Orgel

Het orgel van de Sint-Baafskathedraal, gebouwd in 1653-55 door Louis Bys en Pierre Destrée, draagt het wapenschild van bisschop Ant. Triest, wat er op wijst dat hij dit orgel aan de kathedraal heeft geschonken.

Tickets

Tickets verkrijgbaar aan de avondkassa
geen Reservatie nodig
Kinderen en Studenten 8€
Volwassene 10€

Aktuele Concerten 2020

In het licht van de recente ontwikkelingen omtrent de verspreiding van het COVID-19-virus,
is het Internationaal Orgelfestival en Jubileumconcert 2020 geannuleerd.

De volledige programmatie 2020 wordt verschoven naar 2021.
Het Jubileumsconcert zal op 26 Augustus 2021 doorgaan.

Enkele Impressies

van de Stadt Gent, De Sint-Baafskathedraal en het Orgel

"Gabriel Verschraegen 1919-2019"

Sedert negenenenzestig jaar is de orgelcyclus, gegeven in de Sint-Baafskathedraal, een traditie geworden. Ook dit jaar zullen de luisteraars, onder de gewelven van de kathedraal, van de grootsheid en de poëzie der klankenrijkdom van het grote, monumentale Klais-orgel genieten en ontspannende momenten vinden in deze wonderlijke atmosfeer. Organisten met faam, zowel uit binnen- als buitenland, alsook jonge, pas afgestudeerde orgelspelers verlenen hun medewerking. Bij elk recital zal een rijke en afgewisselde keuze aan werken ten gehore worden gebracht. Bij de ingang wordt een gecommentarieerd programma de luisteraars aangeboden.

-->

Infos

Informatie rond om het Gents Orgelcentrum

Het Orgel

Het orgel, gebouwd in 1653-55 door Louis Bys en Pierre Destrée, draagt het wapenschild van bisschop Ant. Triest, wat er op wijst dat hij dit orgel aan de kathedraal heeft geschonken. Diezelfde bisschop begiftigde de kathedraal herhaaldelijk met allerlei kunstvoorwerpen. Bij de constructie en de dispositie van het orgel is de invloed van de Franse leermeester Crespin Carlier duidelijk waar te nemen.

Orgelkunst

Orgelkunst heeft ruim anderhalf jaar gewerkt aan een eerste uitgave van het integrale orgelwerk van de Gentse componist en organist Gabriël Verschraegen (1919-1981). Meer Informatie kan u hier vinden.

Gabriel Verschraegen

Gabriel Verschraegen was stichter-voorzitter van het Gents Orgelcentrum. Als componist schreef hij vele orgelwerken die deels hun inspiratie vonden in het gregoriaans maar ook in een neobarok idioom met invloed van Max Reger en/of Paul Hindemith. Daarnaast schreef hij ook werken voor orgel met andere instrumenten.

Kontakt

Voorzitter: Dirk Verschraegen

Ondervoorzitter: Edward de Geest

Penningmeester: Hans De Meester

Secretaris: Frank Heye

  • Address: Eikendreef 17, 9080 Lochristi
  • Phone: +32 9 355 9179
  • Email: info [at] gents-orgelcentrum [dot] be
  • Website: www.gents-orgelcentrum.be